Babystudies (leeftijd 4-20 maanden)

Hieronder volgt een overzicht van al onze onderzoekjes, gerangschikt op leeftijd.


babylab-9.jpg

1. Hoe zien baby’s de wereld?
Volwassenen zien de wereld als een verzameling objecten die ook allemaal betekenis hebben, maar baby’s moeten dat nog allemaal leren. Om hier onderzoek naar te doen, laten we baby’s foto’s zien met bijvoorbeeld, huizen, auto’s, boten, dieren, etc. Door met de eye-tracker te meten waar de baby’s naar kijken, krijgen we meer inzicht in hoe de wereld er door hun ogen uitziet. We verwachten dat het kijkgedrag van jonge baby’s vooral wordt gestuurd door basale informatie uit de plaatjes, zoals contrasten, lijnen en kleur verschillen, terwijl oudere baby’s in hun kijkgedrag al meer op volwassenen lijken en vooral op objecten focussen. Omdat we de ontwikkeling in kaart willen brengen kunnen baby’s tussen de 6 en 18 maanden deelnemen aan dit onderzoek. Dit onderzoekje vindt plaats op het Babylab Plantagebuurt.

2. Hoe leren baby’s emoties herkennen in gezichtsuitdrukkingen?
Voor deze studie willen we onderzoeken hoe baby’s van 13 tot 15 maanden emoties begrijpen en leren. Omdat dit een studie is met wat oudere baby’s kunnen ook ouders met baby’s die al eerder hebben meegedaan zich hiervoor opgeven. Dit onderzoek zal plaatsvinden in het Babylab Dam. Dit onderzoek wordt ook gedaan bij een onderzoeksgroep van moeders die last hebben van stress, angststoornissen en depressie. Deze moeders krijgen als dank voor hun deelname een gratis mindfulnesstraining. Op deze website vindt u meer informatie.

Om te weten hoe zij op bepaalde situaties moeten reageren, letten kindjes vaak goed op de emotionele signalen van de volwassenen die het meest bij ze in de buurt zijn. In haar vorige onderzoek heeft Evin Aktar de ontwikkeling van dit zogeheten vraagkijken onderzocht bij baby’s van 0 tot 2.5 jaar. Daarbij vond ze dat kindjes van 2.5 jaar niet meer zoveel letten op hun ouder in een onbekende situatie. Het vraagkijken speelt vooral een rol bij baby’s van ongeveer 1 jaar oud. Daarom wil zij nu gaan onderzoeken hoe baby’s van deze leeftijd reageren op verschillende emotionele signalen in gezichtsuitdrukkingen, zoals ‘blij’ of ‘verbaasd’.

3. Vroege verwerken van aarzelingen: Motor-simulatie of mentaliseren?

Onderzoek met volwassenen suggereert dat wij gebruik maken van twee verschillende hersennetwerken voor het analyseren van bewegingen van een lichaamsdeel dat twijfelt en voor het mentaal verwerken en begrijpen van deze twijfeling. In dit onderzoek willen wij testen of bij kinderen van 2 jaar het vermogen om aarzeling te begrijpen, is aangesloten op hun vermogen om handbewegingen te analyseren en/of mentaal te begrijpen. Voor deze studie onderzoeken wij baby’s die eenmalig naar ons Babylab Plantagebuurt willen komen.

Bent u geïnteresseerd in één van deze onderzoekjes en zou u met uw kindje mee willen doen? Kijk dan verder onder Deelnemen.

Deelnemen