Babystudies (leeftijd 4-20 maanden)

Hieronder volgt een overzicht van onze onderzoekjes.


babylab-9.jpg

1. Hoe zien baby’s de wereld?
Volwassenen zien de wereld als een verzameling objecten die ook allemaal betekenis hebben, maar baby’s moeten dat nog allemaal leren. Om hier onderzoek naar te doen, laten we baby’s foto’s zien met bijvoorbeeld, huizen, auto’s, boten, dieren, etc. Door met de eye-tracker te meten waar de baby’s naar kijken, krijgen we meer inzicht in hoe de wereld er door hun ogen uitziet. We verwachten dat het kijkgedrag van jonge baby’s vooral wordt gestuurd door basale informatie uit de plaatjes, zoals contrasten, lijnen en kleur verschillen, terwijl oudere baby’s in hun kijkgedrag al meer op volwassenen lijken en vooral op objecten focussen. Omdat we de ontwikkeling in kaart willen brengen kunnen baby’s tussen de 6 en 18 maanden deelnemen aan dit onderzoek. Dit onderzoekje vindt plaats op het Babylab Plantagebuurt.

2. Kunnen baby’s emoties van elkaar onderscheiden voordat ze hier woorden voor hebben?

Volwassenen zijn experts in emotieherkenning. Niet iedereen die blij is kijkt hetzelfde, maar toch weten we dat iemand blij is. Mogelijk kunnen wij dit, omdat we woorden hebben voor bepaalde emoties die zorgen dat we de emotionele signalen die we van anderen krijgen in een hokje kunnen plaatsen. Om erachter te komen of emotieherkenning inderdaad van taal afhankelijk is onderzoeken wij of baby’s van 6 a 7 maanden, die nog geen woorden hebben voor emoties, al verschillende emoties van elkaar kunnen onderscheiden. Voor deze studie zijn wij op zoek naar baby’s van 6 a 7 maanden die eenmalig naar Babylab Plantagebuurt willen komen.

Bent u geïnteresseerd in één van deze onderzoekjes en zou u met uw kindje mee willen doen? Kijk dan verder onder Deelnemen.

Deelnemen